Sól i sód w diecie

Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia powinniśmy ograniczyć spożywanie soli kuchennej do 5 gram (2 g sodu) dziennie (1 płaska łyżeczka!). I nie chodzi tu bynajmniej o możliwość dodania 1 łyżeczki soli do wszystkich dań, które spożywamy w ciągu dnia. Ilość ta obejmuje zarówno sól, którą dodajemy do dań, jak i sól z produktów spożywczych.

Czytaj więcej

Produkty zawierające najwięcej soli:

sery twarogowe i homogenizowane

Produkty zawierające

sery twarogowe i homogenizowane  0,09-0,12 g
sery typu “Fromage” i serki ziarniste  ~1 g
sery żółte i topione  ~1,5-4,7 g
wędliny  ~1,2-4 g
RYBY  ~3 g
przetwory rybne (np. śledź w śmietanie)  ~0,6-2,7 g
przetwory rybne (np. śledź marynowany)  ~2,7 g

W wędlinach zawartość soli jest podobnie wysoka, jak w przypadku serów dojrzewających, i waha się od około 1,2 g/100 g (pasta kanapkowa z kurczaka) do prawie
4 g/100 g (polędwica luksusowa). Dla większości asortymentów wędlin zawartość soli waha się w granicach około 2 – 3%.
Również ryby wędzone zaliczają się do produktów o wysokiej zawartości soli, sięgającej ponad 3 g/100 g produktu. W przypadku przetworów rybnych zawartość soli jest zróżnicowana i wynosi od około 0,6 g/100 g (śledzie marynowane „Rolmopsy”, śledź w śmietanie) do około 2,7 g/100 g (śledź marynowany). Większość konserw rybnych zawiera około 1,3–1,7 % soli.
Niesolone margaryny zawierają niewielkie ilości soli, w zakresie od 0,15% (margaryna miękka, 60% tłuszczu) do 0,31% (margaryna miękka, 70% tłuszczu).
Pieczywo jest grupą, na którą składa się bardzo zróżnicowany asortyment produktów. Również zawartość soli w pieczywie jest bardzo zróżnicowana: od 0,32 g/100g (strudle tureckie) do 1,78 g/100g (bagietki francuskie). W grupie pieczywa bardzo nieliczne są wyroby o stosunkowo niskiej zawartości soli, mniejszej 0,9 g/100g (np. bułki drożdżowe, chałki, chleb żytni razowy na miodzie, chleb żytni wileński). Przeważająca część pieczywa zawiera znacznie więcej soli, w niektórych asortymentach (np. bułki pszenne, bagietki) wynosi ona 1,4 – 1,8%.
W grupie produktów śniadaniowych wyróżniamy produkty o bardzo niskiej zawartości soli, poniżej 0,05 g/100 g (np. płatki owsiane, otręby pszenne, ryż preparowany), oraz produkty o stosunkowo wysokiej jej zawartości: od około 1,6 g/100g do około 3 g/100g (płatki żytnie, płatki pszenne, płatki kukurydziane zwykłe jak i smakowe).
Zawartość soli w przetworach warzywnych i owocowych waha się w szerokich granicach od 0,08 g/100 g w przypadku koncentratu pomidorowego do 6 g/100 g w oliwkach zielonych marynowanych, konserwowych.
Produkty przekąskowe typu chipsy ziemniaczane zawierają przeciętnie około 2% soli.
Znaczne jej ilości zawierają także różnego typu sosy i gotowe dania, a zwłaszcza koncentraty spożywcze.
Na podstawie analizy receptur wybranych produktów oraz porównania zawartości sodu w surowcach i produktach z nich otrzymanych można przyjąć, że prawie cały sód zawarty w produktach przetworzonych pochodzi z dodanej soli.

This entry was posted in Zdrowe odżywianie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s